De OCC is maar een 55km loopje

Mijn grote doel deze zomer is de OCC de baby afstand van de grote UTMB. Wij gaan maar 55km lopen met ongeveer 3500m klimmen. Hier ben ik nu al maanden mee bezig en ik moet nog wel even door trainen. En maar een 55km loopje, zeg ik met een knipoog. Want 55km lopen in de bergen (3500m+) is een eind, een takke eind.

Maar wat is de OCC en wat voor route is het eigenlijk? De OCC 55km is een route vanuit Orsieres in Zwitserland naar Chamonix in Frankrijk. Dit zijn voor de UTMB lopers de laatste 55km die ze nog moeten afleggen met nog 3500m aan klimmen. UTMB is voor als je het het niet kent een loop in de omgeving van de Mt Blanc van 160km (100mile) over bergpaden. Het wordt ook wel de “tour de france” onder het Trail en Ultralopen genoemd. Veel mensen willen hem lopen, uitlopen dat is voor de meeste al een doel op zich.

Zie hier de OCC 2017 race preview:

Maar hoe train je daar nu voor in Nederland waar de hoogste heuvels in de buurt niet hoger dan 60meter zijn? Voor mij is het vooral mijn trainingen opvoeren qua aftand om wat volume te creeren. Ik moet minimaal 40 tot 60km per week lopen en dat doe ik de ene week door vooral lange afstanden te lopen. En de andere week weer door veel korte snellere loopjes.

Heel saai maar zeker noodzakelijk ga ik ook 1of 2x per week naar de sportschool voor tradionele krachtraining. Squads, borst, rug, buikspieren en veel balance oefeningen op de bosuball. Ik vind het niet de leukste training maar ik merk wel zeker resultaat qua kracht en flexibiliteit.

Maar dat trainen in Nederland is natuurlijk niet genoeg. Daarom ga ik wanneer het kan even naar iets hogere “bergen” in onze buurlanden. Ik ging daarom in april al naar de Trail des Sauvages en in Mei liep ik de Trail de la Lesse. Beide een loopje van rond 40km met 1500m klimmen. Verder ga ik eind mei / begin juni met pinksteren weer naar de ardennen en ga ik ook zeker veel op en neer rennen.

Naast de trainings tripjes naar het buitenland probeer ik ook wat extra wedstrijd loopjes in Nederland mee te pakken. Sommige wegwedstrijden om wat meer aan mijn snelheid te werken, en sommige lange traillopen om wat meer volume en zelfvertrouwen op te bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *