Trail de la Lesse 2017

Trail de la Lesse 39km op en neer langs de Lesse

Vorige week kreeg ik een whatsapp bericht van Edwin met wie ik de Trail des Sauvages had gelopen. Hij stuurde “wie heeft er zin om mee te gaan naar Trail de la lesse?”. Ik had nog niet veel plannen dit weekend, dus yup ik ben er bij deze keer. Het parcour is 41km en 1500m+ dus zal wel pittig gaan worden.

Het is zaterdagochtend, we vertrekken rond 9uur uit Haarlem en zijn rond lunchtijd op camping Relaxi. Een Nederlandse camping in Forrières een klein dorpje onder de rook van Rochefort. Even onze slaapplekken klaar maken en dan  is het tijd om wat te gaan relaxen in het zonnetje.

Trail de la lesse - Camping site

Aan het eind van de middag en in de avond gaat het helaas regen en voor zondag is er ook alleen maar regen voorspeld. Dat is balen, maar de temperatuur blijft nog wel goed op zondag. Na wat flinke borden pasta was het toch echt tijd om te gaan liggen. Eerst nog even tas inpakken, sportkleding klaar leggen en daarna proberen te slapen.

En dan is het zondagochtend 6.30 en de wekker gaat toch echt af. Pff wat is het weer vroeg voor een zondag, maar ja ik moest me nog inschrijven ter plekke voor de Trail de la Lesse 41km dus we moesten op tijd zijn. Snel kleding aantrekken, even snel mijn kommetje havermout + lepeltje amandelpasta + heet water wegwerken en ik heb mijn pre-race maaltijd er in zitten. Even de sanitaire stop en op naar de startlocatie bij de Lesse.

Rond 8.15 had ik me ingeschreven. Daarna was het nog even wachten tot 9.00uur en dan mogen we starten. Rond 9uur was het dan zover, we starten met in totaal 120 lopers op de 41km (1 rondje van 26km en 1 rondje van 15km) en we mogen 1500m in totaal gaan klimmen dus dit zal een lang dagje worden.

Trail de la lesse - start

Al gelijk na de start merkte we dat het veel op en neer ging. Wat ons wel als snel opviel was dat het meerendeel lange niet zo stijle klims waren. Dat viels ons allemaal mee, meer soort van lange alpen klims ipv korte ardennen klims die we hadden verwacht. Ik zat al in mijn hoofd, hmm dit is een goede route om nog een keer te gaan lopen als training voor de alpen. Van die lange klims waar maar geen eind aan komt, die kan je in de alpen ook verwachten.

Na een paar kilometer merkte ik dat Edwin het zwaar had en raakte we hem al snel kwijt. Ik liep tot 8km nog samen met Pepijn maar met afdalen kwam ik er achter dat ik steeds verder weg stormde. Snel afdalen heeft het minst inpact op mijn lichaam en het is gewoon tof om nog net die snelheid onder controlle te hebben.

In mijn hoofd neem ik mij voor om bij de drankpost op 10km op hem te wachten. Na 12km kwam ik er achter dat er geen drankpost was op 10km maar dat hij pas op 16km zat. Geen probleem had nog genoeg bananencake en drinken bij me maar vroeg me wel af ok ik Pepijn nog wel tegen zou komen. Bij de drankpost heb ik rustig wat sinasappels, wat chips en kaakjes gegeten. Rustig mijn water bijgevuld en na bijna (voor mijn gevoel) 10min ben ik toch echt weer verder gegaan. Helaas de afstand is te groot geworden dan maar mijn eigen race lopen.

Na 23km kwam ik langs de splitsing en zag ik wat mensen rechtdoor lopen voor de korte 25km trail. Voor de 41km moesten we toch echt rechtsaf. Na een stukje lopen kwamen we uit op een mooi glooiend mountainbike parcour (aanrader volgens mij!).

Trail de la lesse - mountainbike parcours

Daarna duurde het niet lang voor dat we weer door de Lesse mochten oversteken. Ik denk dat we in totaal wel 6a 7x een watercrossing hebben gehad. Je kan natuurlijk ook overdrijven me je watercrossings :). Maar ja hoort er nou eenmaal bij in Belgie.

Trail de la Lesse - water passage

Nog een paar mooie rotsachtige passages en daarna eigenlijk de laatste 8km redelijk vlak parcour.

Trail de la lesse - rots passage

Na 37km hoor ik de speaker van de finish al in de verte en ik dacht hmm dat klinkt dichtbij. Dat klopte ook want na 39km zag ik het parkeerterein te voorschijn komen. Verassing het parcour was 2km korter, dus nog snel een laatst sprintje in gezet en na 5uur en 5 minuten heb ik er 39km en 1650m+ op zitten. Pepijn komt uiteindelijk een half uutje later binnen en Edwin is bij de splitsing rechtdoor gegaan, hij heeft toch maar alleen het eerste rondje gedaan wat nog steeds 1000m klimmen was.

Was weer een mooi loopje die Trail de la Lesse en voor mij een nieuwe kenninsmaking met dit stukje ardennen. Hier kom ik zeker nog wel een keer terug om te trainen of voor de loop volgend jaar.

Zie hier mijn loopje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *