Rondje Ameland van 60km met wind, regen en doorlopen

Het is zondagochtend 19 maart. De dag na mijn verjaardag en de wekker gaat om 6.30. Wat een tijdstip weer, en we doen het voor de lol. Er uit, snel omkleden en wat eten. Om 8uur mag ik gaan starten aan mijn eerste 60km ultrarun de vuurtorentrail op Ameland.

Zonder dat ik het door had was dit weekend thema “lekker rustig gaan”. Waarom dit het thema was zal ik je vertellen. Het begon al bij vertrek op zaterdag 18 maart op mijn verjaardag. Ik had geen haast dus vertrok met de middag en reed rustig richting Holwerd waar ik de boot zou pakken naar Ameland. Daar aangekomen mist ik de boot met 5 min. Ik had geen rekening gehouden met de vertrektijd (niet handig) en dacht met mijn stadse ervaring van mobiliteit in Amsterdam oh dan pak ik zo de volgende wel. Maar die ging pas 2 uur later. Hmm misschien niet zo handig van me maar ik heb geen haast dus dan maar taart eten voor mijn verjaardag in het haven cafe.

Taart voor mijzelf

Nadat ik daarna wel op de boot mee kon heb ik gelijk op Ameland een fiets opgehaald en mijn eerste 10km fiets workout gedaan naar Hollum. Daar had ik via Robin (de organisator van de vuurtorentrail) een goedkope locatie kunnen regelen in een groepsacommodatie. Helemaal prima voor alleen nachtje slapen.

slaaplekje op ameland

Daarna het dorp Hollum in om wat fatsoenlijk avond eten te vinden. Uiteindelijk weinig kunnen vinden en toen toch maar bij de snackbar een berg eten gehaald om toch een aardige vulling te hebben voor de volgende dag. Les voor de volgende keer toch maar zelf eten mee nemen.

powerfood dinner op ameland

Na het eten was er een thema avond van trails & motion in de lokale gymzaal. Ik was ook al bij de Mudsweattrails editie geweest dus sommige films had ik al gezien, maar toch leuk om alvast stoked te worden voor de volgende dag. Rond 10uur toch maar mijn stapelbed in gekropen want morgen gaat het gebeuren, 60km lopen.

En dan gaat die wekker om 6.30. Pff wat is het weer vroeg, maar we doen het voor ons plezier. Dus snel mijn kleren aantrekken en mijn water bijvullen in mijn softflasks en camelbag. Daarna snel weer mijn havermout ontbijt wegwerken met banaan. En rond 7.30 lopen we naar de start van de vuurtorentrail 2017 en wachten we in een cafetje naast het startpunt tot 8.00 uur omdat het buiten helaas regent.

Rond 8 uur spreekt Robin Kinsbergen on nog toe en dan gaan we er toch echt voor. Even 500m door de straten van Hollum en daarna de duinen in richting de Vuurtoren. Daarna mogen we door de duinen 25km met wind mee richting het oosten naar het beschermde natuurgebied rennen. Onderweg komen we nog een drankpost tegen en vul ik mijn softflask aan en eet wat zoute crackers.

Just started running at the 60km vuurtorentrail

Na 25km mogen we weer terug. Hop tegen de wind met windkracht 4a 5 in 35km teruglopen.  De 35km tot 45km waren vol tegenwind in op het strand, daar had ik het even zwaar en moest ik de personen waar ik vanaf 25km mee liep laten gaan.

Op 25km op de vuurtorentrail

Daarna van 45 tot 55km ging het door de duinen opeens weer erg goed met me en kon ik weer vaart maken. Daarna nog een kort stukje over het strand en terug richtng de Vuurtoren. Vanaf de vuurtoren wist ik het nog maar een klein stukje. En voor het ik wist liep ik de finish over en kreeg ik van Kirsten een medaile uitgereikt, wow mijn eerste 60km wat een afstand wat een weer wat een mooi loopje en mooi stukje afzien.

Finished the 60km vuurtorentrail

Ik heb er ook nog een filmpje van gemaakt:

Maar hoe het in totaal ging? Het was zwaar, ik had denk niet een top bodem qua avondeten en de 35km tegenwind was aardig afzien. In de avond merkte ik onder het douchen dat ik verbrand was op mijn gezicht, of zo voelde het. Maar er was helemaal geen zon? Het was dus niet verbrand maar gezandstraalt op het strand tegenwind in :).

Maar persoonlijk denk ik dat ik nog wel wat sneller had kunnen lopen op de Vuurtorentrail. Maar uitlopen en voeding en drinken trainen was het doel. Voeding ging heel goed lekkere bananen cake eten en soms wat clifbar stukjes bij de posten. Het drinken ging iets minder. Ik kwam er later achter dat ik iets te weinig gedronken, daar moet ik nog steeds wat op trainen.

Zie hier mijn loopje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *