Pierewaaitrail – een zonsopgang trail lopen in de winter

Het is zaterdagochtend 4.50 en de wekker gaat af. Ik spring er snel uit want ik wil mijn vriendin niet wakker maken. Zij vind het gestoord dat je er op dit tijdstip uit gaat voor je lol. Ik moet toegeven, toen de wekker af ging dacht ik er het zelfde over. Vooral omdat ik de avond er voor nog met de 1ste Mikkeller Running Club Amsterdam heb mee gelopen en 2 biertjes had gedronken.

Wat een tijdstip, maar ja heb afgesproken ik moet om 6.00 uur de pierewaaitrail lopen. Dat is een 25km zonsopgang trail door Zuid-kennemerland met ongeveer 500 hoogtemeters. En als we niet te hard gaan finishen we ook nog in het licht met een zonsopgang.

Dus snel uit bed, en hop een kom met havermout, honing, banaan, en een lepel Almond pasta naar binnen werken. Een koffie een groene thee en een sanitaire stop en dan is dit ritueel weer voorbij. Kleding had ik al klaar gelegd, dus vaseline op de tenen (anti blaren) en alle kleren aan en snel naar de auto. Het is namelijk nog 45min rijden naar de start.

Race day onbtbijt – havermout, honing, banaan en almond pasta.

Als ik er bijna ben mis ik de laatste afslag. Shit ik had het strak gepland dit wordt stressen. Met een stukje omrijden kom ik uiteindelijk om 5.55 aan. Iedereen komt al naar buiten om klaar te staan voor de start. Ik heb nog niet eens mijn schoenen vast en mijn hoofdlamp op als er wordt gezegd we gaan starten. Het is een kleinschalige wedstrijd met 100 man en geen startschot, gewoon één persoon die zegt “start” en we mogen gaan.

Na 200m komen we bij een trap van de dijk waar een opstopping is door de drukte. Mooi moment om mijn schoenen vast te doen. En daarna maar even die hoofdlamp goed op zetten. Na de trap lopen we naar het strand en volgen hier de andere hoofdlampen en kijken af en naar de route op onze Suunto horloges. We lopen bijna de hele route goed. Op 1 stukje ijn we even van het pad af gegaan maar na 300m konden we het parcour weer oppakken. Na ongeveer 20km gaan we weer richting het strand en laten we de duinen en bossen achter ons. Het wordt nu langzaam licht. We zien de zon over de duinen en het bos opkomen wat een mooie roze zonsopgang creerd.

Pink sunrise – Pierewaaitrail

Onder het lopen van de trail eet ik deze keer stukjes bananencake en drink ik water met een klein beetje isotone poeder en een esspresso zakje er doorheen gemengd voor de caffeine (tip van Maarten Schön van accept nolimits). Soort van bitter water maar voor mij werkt deze combinatie ook erg goed.

Na 24km lopen we langs wat oude duitse bunkers en na 25km komen we weer terug aan bij de dijk, nu nog een klein stukje en het zit er weer op.

Laatste kilomters- Pierewaaitrail

Tijd voor een uitgebreid ontbijt wat ze hier elk jaar verzorgen. Erg goed geregeld. Binnen zitten niet alleen de 25km maar ook de 75km en 100km lopers die de avond van te voren gestart zijn om 22.00uur in Den-helder. Zij zijn langs de kust afgezakt en doen nu een tussenstop voor dat ze 1 of twee rondje van 25km nog doen. Ik was er vandaag na 1x 25km nu al klaar mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *