Bananen krachtvoer trailrunners cake

Trailrunning bananencake krachtvoer recept

Bij flinke afstanden lopen hoort ook goede voeding. Nu kan je allemaal voorverpakt sportvoer gaan kopen, van allemaal verschillende merken. Deze zijn er weer in diverse smaken met verschillende  eigenschappen zoals glutenvrij, vegan en van biologische oorsprong. Maar je kan natuurlijk ook zelf sportvoer maken.

Het volgende bananencake recept is er één die ik steeds verder heb verbeterd. Ik eet deze in kleine stukjes onder het lopen. Er zitten noten en gedroogd fruit in, elke hap is weer anders. De cake is vegan, en je kan hem glutenvrij maken als je de havermout vervangt voor speltvlokken. Het voorbereiden is denk ik maar 10min en erg makkelijk.

Ingrediënten:

 • 3 (bio)bananen geprakt
 • 150 gram speltbloem
 • 50 gram havermout
 • half zakje baking soda
 • 40ml lijnzaad olie
 • 3/4 dadels gesneden
 • 5/6 gedroogde abrikozen gesneden in kleine stukjes
 • eetlepel/handje rozijnen
 • 1 theelepel gebroken lijnzaad (als bind middel, alternatief voor ei)
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel speculaas/koekruiden (optioneel)
 • 1 handje noten gesneden (hou het grover als je meer noten wilt proeven).
 • 1/2 limoen
 • Snuf zout
 • 1 eetlepel maca poeder (optioneel, lees onderaan de pagina waarom je dit zou kunnen toevoegen).

Benodigheden

 • Cakevorm, bakpapier (optioneel) en een oven.

Bereiding

 1. Doe de bananen in een kom en prak ze tot het een gladde massa.
 2. Voeg de speltbloem, havermout, baking soda en lijnzaad olie er bij en roer het goed door.
 3. Nu kan je alle andere ingredienten in de kom doen en nogmaals goed door roeren. Laat het 5/10min staan zodat de rozijnen wat vocht kunnen opnemen.
  Cake benodigdheden in een kom
 4. Doe een vel bakpapier in de cakevorm (hierdoor kan je hem er straks makkelijk heel uithalen) en stort het mengsel er in. Smeer het goed uit en zorg er voor dat er geen rozijnen aan de bovenkant uitsteken anders zullen deze verbranden.
 5. Zet de cakevorm in de oven voor 40/50 min op 180 graden. Kijk na 30min of het nog goed gaat. Als de bovenkant te donker wordt, kan je er  wat zilverfolie overheen doen voor de laatste 20min.
 6. Kijk na 40/50min of de cake klaar is. Het controleren doe je door een houten sateprikker er in te steken. Als hij er zo goed als droog weer uit komt is de cake gaar als hij nog redelijk nat er uit komt, moet de cake nog 10min extra.

Als de cake klaar is laat je hem even afkoelen, na een uurtje kan je hem proeven. Als de smaak bevalt snij je er plakjes van. Welke je daarna weer door midden snijd. Je hebt dan een aantal kleine vierkanten stukjes. Deze pak je dan 1 voor 1 in zilver folie in of allemaal bij elkaar in een afsluitbaar vriezerzakje en stop dit in je jas of tas. En wat er over is stop je in de vriezer en het is dan nog een paar weken te gebruiken.

Maca Poeder?
Dit kan je kopen bij de betere bio-winkels zoals de tuinen of vitamine store of ergens online. Maar wat is Maca poeder en waarom zou ik het toevoegen. Het is een wortel (familie van de radijs) uit Peru een natuurlijk voedingssuplement. En er zit vitamine B1, B2, D en E in en het is rijk aan calcium, zink, ijzer, magnesium, fosfor en aminozuren. Het kan helpen je energieniveau om hoog te krijgen en het schijnt je een opppeper onder het sporten te kunnen geven. Dus klinkt heel goed, of het echt werkt weet ik niet maar ik voeg het altijd toe.

Voor nu is dit mijn ideale bananen krachtvoer cake maar je kan met van alles variereren denk aan avocado, appels, wortels etc. Voor onder het sporten vind ik dit de ideale combinatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *