Amsterdam Halve Marathon 2016

Snel lopen op de halve marathon van Amsterdam was een doel op zich

De halve marathon lopen op snelheid dat was het doel, en snelheid maken was een doel op zich. Ik loop normaal het liefst lang en ver in de natuur op de trails en ben dan minder met snelheid bezig. Ik had bedacht ik ga eens kijken wat er gebeurd als ik mij op snelheid ga focussen.

Op snelheid lopen was het doel voor September en Oktober. Na een pr op de 10km bij de thuis aan de amstel loop, en weer een pr op de 10km bij de Sloterplasloop was nu de 21km (of het halfje) aan de beurt op de Amsterdam Marathon.

Het doel was de halve marathon binnen 1uur en 40 minuten of sneller lopen. Als plan bedacht ik, als ik onder 4.40 op de km blijf lopen dan ben ik rond de 1uur en 38min weer binnen. Met stift zette ik 4.40 op mijn linkerhand zodat ik bij het kijken naar mijn horloge herinnerd werd aan mijn doel. Verder had ik mijn Salomon race vest aan met 1 liter water en 2 energy bars en 2 gelletjes. Strategie was bij de start 1 gel, bij 7km wat eten, en bij 14km wat eten en bij 19km een gelletje.

Op 25 september 2016 nam ik een startbewijs over, deze was helaas in start vak groen. Het 4de startvak van de 5 vakken waar 17.000 mensen in staan. Dus niet het startvak waar ik wilde starten, maar ik kan vast wel een startvak wisselen op de dag zelf dacht ik. Of ik ga in het begin gewoon wat mensen inhalen en dan word het vast wel weer rustiger.

Start van he halve marathon Amsterdam

Rustig of rustiger dat woord kan je niet gebruiken op de Amsterdam marathon. Bij de start snap ik dat het druk is, maar verder op het parcours was het blijkbaar ook niet rusiger. Ik las online achteraf dat ik dit eigenlijk van te voren had kunnen weten. Maar toch, op sommige plekken was het zo druk dat je bijna moest gaan wandelen. Bij een trail vind ik dat minder erg, dat is zelf effecienter soms. Vanaf park frankendael tot ongeveer de tunnel onder de wibaut door (15-18km) was het parcour in mijn ogen onnodig te smal, waarom niet de hele straat ipv 1 weg helft vrij geven. De straten er om heen zijn goed bereikbaar via de zijwegen en ja er is dan nog ruimte voor reddingsdiensten.

Los van de drukte heb ik toch lekker door de menigte heen kunnen slalommen en heb ik sommige stukken lekker kunnen doorlopen. Maar door de drukte kwam ik niet mijn ritme. Dan liep ik weer 4.20 op de km de andere keer liep 4.50 op de km. Dat zijn flinke verschillen op zo’n (relatief) korte afstand. Dat hielp dus niet mee dus je raad het al, ik heb niet mijn doel gehaald.

Finish halve marathon amsterdam

Ik kwam uiteindelijk in 1:42:20 over de finish sprinten. Want door het slalommen en inhouden heb ik er niet altijd vol voor kunnen gaan, dus ik weet zeker dat die 1.40 er in zit, maar die ga ik wel een keer proberen bij een rustigere halve marathon. Of volgend jaar nog een keer proberen en dan vooraan starten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *